Vitamin C – parťák nejen pro vaši imunitu

Kyselina askorbová, alias vitamin C, je ve vodě rozpustný vitamin a důležitý antioxidant. Často se doporučuje jako doplněk stravy při nachlazení a najdeme ho i v řadě potravin jako konzervant. 

Dnešní článek vám objasní, mimo jeho efektu na imunitu, i jeho další neméně důležité funkce. Povíme si, co vitamin C je, něco málo z historie, jak, kdy a proč Céčko suplementovat a pár zajímavostí navíc. 

Za objev vitaminu C a popis jeho antioxidačních vlastností ve dvacátých letech obdržel legendární biochemik Albert Szent-Györgyi Nobelovu cenu za chemii. Tato nově objevená molekula měla schopnost dodávat elektrony hladovým volným radikálům a tím je zneutralizovat dříve, než mohli poškodit jiné důležitější struktury.

 Dnes víme, že se vitamin C hojně vyskytuje v rostlinných potravinách – velké množství najdeme v ovoci jako jsou citrusové plody, ale i v zelenině jako zelí nebo paprika. Mezi lokální potraviny obsahující velké množství vitaminu C patří šípek, kyselé zelí nebo papriky. V živočišných potravinách ho naopak nenajdeme prakticky vůbec. Inuité žijící za polárním kruhem, nemajíc přístup k žádným rostlinným potravinám, ho získávají konzumací nadledvin ulovených zvířat. 

S množstvím 550 mg vitaminu C na 100 gramů šípku tyto plody kralují nad ostatními zdroji Céčka, jako je rakytník, paprika nebo citron

Antioxidační vlastnosti

Vitamin C plní v těle důležitou roli antioxidantu. Chrání naši DNA, proteiny i membrány před zhoubnou oxidací a regeneruje ostatní antioxidační systémy těla jako je vitamin E nebo glutathion. Jeho koncentrace jsou z tohoto důvodu vysoké zejména v :

  • Očích – kde chrání před oxidativním stresem vyvolaným zářením
  • Neutrofilech – neutrofily jsou typem bílých krvinek, které sami produkují volné radikály k hubení patogenů
  • Spermiích – kde chrání citlivou genetickou informaci v podobě DNA
  • Dále je vitamin C důležitý k ochraně “zlého” LDL cholesterolu před možnou oxidací. Kvůli své zranitelnosti vůči oxidaci bývá LDL označován za špatný cholesterol, jsou to ale jeho oxidované produkty, které jsou spojeny s poškozováním kardiovaskulárního systému. 

Vitamin C jako pomocník enzymů

Další a méně známou funkcí vitaminu C je role kofaktoru v několika klíčových enzymatických reakcích. Díky své schopnosti dodávat elektrony, redukuje vitamin C atomy kovů v aktivních centrech enzymů a tím je “aktivuje”. Mezi takové reakce patří : 

  • Syntéza kolagenu a tvorba pojivové tkáně – vitamin C asistuje enzymům, které spřádají trojvláknovou šroubovici kolagenu. Navíc vitamin C sám ovliňuje expresi genů pro kolagen, ale i další komponenty pojivové tkáně.
  • Degradace dopaminu na katecholaminy – pro zachování jemné rovnováhy v našem mozku a jeho systému neurotransmiterů je potřeba fungující metabolismus těchto molekul. I když by se degradace dopaminu mohla na první pohled jevit jako špatná, hydroxylace jeho postranního řetězce a přeměna na noradrenalin nebo adrenalin je klíčová pro udržení jemné rovnováhy.
  • Tvorba oxytocinu – někdy nazýván jako hormon lásky nebo zamilování, oxytocin je důležitý pro tvorbu sociálních vztahů, hledání partnera a celkově společenské chování. Podstatnou roli hraje i při porodu a kojení. 
  • Hydroxylace cholesterolu a tvorba žlučových kyselin

Přírodní versus Syntetický vitamin C

Vitamin C se hojně vyskytuje ve většině rostlinných potravin, zároveň je ale nejužívanějším potravinovým doplňkem v USA. Nabízí se tedy otázka, zdali je přírodní vitamin C to samé, co nám Biohackingový průmysl nabízí v podobě tablet, prášků a gelů. 

Mnoho zahraničních holistických a biohackingových “guru” tvrdí, že v přírodě se vitamin C nikdy nevyskytuje v izolaci, nýbrž v komplexu s dalšími enzymy, kofaktory, minerály a fytolátkami. Mezi ně patří enzym tyrosináza, důležitý pro tvorbu melaninu při opalování, nebo fenol rutin, podporující pružnost a integritu cév. Dále se v komplexu nacházejí faktory J, P a K, askorbinogen a další bioflavanoidy. Kyselina askorbová je pouze jedna z komponent celého komplexu. To by vyzdvihovalo význam celistvých potravin a zároveň vybízelo k obezřetnosti vůči doplňkům, které doplňují pouze jednu syntetickou část a narušují tak přirozenou rovnováhu. 

Ačkoliv zní tato teorie přesvědčivě a zachycuje způsob, kterým příroda mnohdy funguje, tak pro ni i navzdory její oblíbenosti nemáme žádné důkazy. Vědecká literatura nijak nenaznačuje tomu, že by se vitamin C v organismu nacházel v komplexech. Vitamin C navíc s enzymy, kterým asistuje, netvoří komplexy, výše zmíněný enzym tyrosinázu dokonce inhibuje a nachází se v jiných částech rostlin než faktory K a J.

Jak z pohledu odborné literatury, tak i z pohledu samotné biochemie, je tedy tato teorie nejspíše hloupost.

Kdy a jak suplementovat vitamin C?

Doporučená denní dávka vitaminu C je 90 miligramů, kterou při vyváženém stravování váš jídelníček hravě pokryje. Je ale spousta faktorů, které potřebu vitaminu C zvyšují :

Stres je zásadní a nejčastější faktor zvyšující naše potřeby vitaminu C

Věřím, že minimálně jeden z faktorů výše se vztahuje i k vám. Ačkoliv studie nepotvrdili snížení výskytu onemocnění při suplementaci vitaminu C, tak jasně ukazují, že vitamin C pomáhá při již rozjeté nemoci. Proto se určitě vyplatí mít doplněk s Céčkem vždy u sebe, jelikož dokáže drasticky zkrátit dobu infekce.

 

Co se týče dávkování, vitamin C je obecně velmi dobře tolerován i ve vyšších dávkách (až 2-3 gramy denně). Nejhorší vedlejší účinky, které vás mohou stihnout, pokud si vezmete o pár tabletek více, je nevolnost a průjem. 

Pokud tedy chcete podpořit zdraví svého mozku a pokožky, chránit své tělo v období nadměrného stresu a nebo se jen rychleji vysekat z nemoci, vitamin C bude váš dobrý přítel. Pro každodenní užívání se obecně uvádí vrchní hranice jednoho gramu, přičemž cokoliv mezi 500 mg a 1000 mg bude nejspíše více než dostačující. Vyšší dávky zvažujte pouze pokud jste opravdu nemocní, nebo se například chystáte na večírek (alkohol a kouření). 

Na našem webu najdete mimo jiné i tuto formu liposomálního vitaminu C, která má oproti běžnému šumáku z lékárny zhruba o 170% vyšší vstřebatelnost. Zároveň liposomy ochraňují vitamin C před znehodnocením a navíc – liposomální suplementy jsou, z vlastní zkušenosti, chuťově skvělé.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů