Jak vybrat ten správný OMEGA 3 doplněk?

V dnešním článku si rozebereme problematiku doplňků nenasycených mastných kyselin neboli Omeg. 

  • V první části se dozvíte, jak může vypadat nedostatek, lépe řečeno špatný poměr nenasycených mastných kyselin. Zjistíte také, že může stát za řadou běžných potíží, které už si lidé ani neuvědomují a nějak se s nimi naučili žít.
  • V druhé části vám potom ukážeme hlavní nedostatky běžných doplňků na trhu a seznámíme vás s produktem, který jako celý tým Doplň se považujeme za ideální.

 Pokud si nejste jisti, co přesně takové Omegy jsou, začněte raději tímto starším článkem. Tam vás s nimi v rychlosti seznámíme. 

Proč byste měli chtít upravit hladiny omeg v těle?

Špatným poměrem Omega mastných kyselin, konkrétně výrazně vyšší hladinou Omega-6 oproti nízké hladině Omega-3, dnes trpí bohužel velká část populace. Jelikož Omega-6 mastné kyseliny jsou obecně prozánětlivé, to znamená že signalizují našemu imunitnímu systému falešný poplach a udržují naše tělo konstantně ve stavu možného nebezpečí. Tomuto stavu říkáme chronická zánětlivost a moderní věda ji staví na počátek většiny moderních onemocnění, ať už se jedná o rakovinu, autoimunitní či kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovku. 

  Dlouho před propuknutím některých z výše jmenovaných onemocnění však můžeme pozorovat prvotní příznaky nevyváženosti Omega mastných kyselin. Mezi nejběžnějšími projevy bývají :

  • různorodé potíže s pokožkou (ekzémy, vyrážky a suchá kůže nebo rty, velmi časté v                         období zimy)
  • deprese či výkyvy nálady
  • potíže s pamětí a soustředěním
  • únava a zhoršená regenerace
  • Dokonce i ztenčování a vypadávání vlasů 

Omega-3 jsou navíc důležité i pro zdraví očí, proto byste je měli doplňovat pokud vás trápí suché oči a nebo často pracujete s počítačem.

Kyselina dokosahexaenová (DHA), která patří mezi Omega-3 se spolu s nasycenými mastnými kyselinami (MK) nachází v membránách všech našich buněk. Funkčnost membrány a její vlastnosti jsou potom přímo dány jejím složením. Membrána složená pouze z nasycených MK by byla velmi tuhá a málo pružná, DHA jí dodává potřebnou fluiditu , aby skrze ni mohl probíhat efektivní transport živin a metabolitů buňky. 

porovnání buněk se zdravou a nezdravou membránou

Kromě toho, DHA je pro naši nervovou soustavu a mozek už od raného dětství klíčovým nutrientem ovlivňující nejen IQ, paměť a rychlost myšlení

Proč tedy riskovat nízké hladiny této živiny a tím i horší kognitivní schopnosti, riziko brzkého nástupu Alzheimerovy choroby a celkově špatné zdraví nervové soustavy? Proč se stravovat zdravě a brát nejrůznější doplňky stravy, když je možné, že membrány vašich buněk jsou moc tuhé a nepropustné a vámi tak pracně získané živiny se nakonec ani nedostanou dovnitř a nebudou mít žádný efekt.

Navíc, v dnešní době čelíme těmto hrozbám více, než kdy dříve. Mezi moderní narušitele poměru Omega kyselin patří :

  • Stres
  • Nedostatek spánku
  • Nedostatek čerstvých ryb z chladných slaných vod
  • Ztužené (Rama) a rostlinné (řepkové, slunečnicové) oleje  
  • Nadmíra nepřirozeného modrého světla (monitory, displeje, vnitřní osvětlení)

Díky produktu Zinzino Balance test nyní můžete s přesností zjistit, jaká je vaše hladina nenasycených mastných kyselin v krvi. Na základě vyslédků potom můžete doplňovat Omega nenasycené mastné kyseliny spolu s přírodními fenolickými látkami z extra panenského olivového oleje v rámci Zinzino BalanceOil+.

V rámci tohoto testu se dozvíte :

– Poměr zásadních Omega 3 a 6 

– Propustnost buněčnou membránou, vstřebatelnost živin, míru přirozené detoxikace                    organismu 

– Zatížení nervového systému 

– Míru potenciálního subklinického zánětu 

– Dostanete komplexně a srozumitelně sepsané výsledky na vícestránkovém A4 dokumentu.

Možná si říkáte, že testování je příliš drahé a nebo zbytečné, a že si raději koupíte levnější Omega doplňky někde v lékárně. To je ale největší kámen úrazu. U doplňků stravy s nenasycenými mastnými kyselinami (laicky “s omegami”) totiž rozhodně neplatí čím více tím lépe a nekvalitní výrobky by vašemu tělu mohly dokonce i ublížit. Je zde klíčový jejich původ, kvalita a složení. Než se ale pustíme do různých rad a doporučení, jak by měly takové doplňky vypadat, podívejme se nejprve, jak by takové doplňky vypadat NEMĚLY.

Špatné složení 

Jak už nejspíše víte, nenasycených mastných kyselin je celá řada. Pro kvalitu produktu bude tedy naprosto nezbytné, aby obsahoval ty správné “omegy”. Konkrétně by to měli dvě mořské omegy, DHA a EPA (Omega-3) a ideálně i kyselina olejová (Omega-9). V levnějších potravinových doplňcích se můžete setkat s kyselinou alfa-linolenovou (ALA), která sice patří mezi Omega-3, ale v těle nezastává zdaleka tak důležitou roli a její konverze na DHA a EPA je mizivá. (Někteří jižané mohou být geneticky lépe vybaveni a konvertovat tak ALA lépe než modroocí seveřani. Těm potom můžou stačit o trochu menší dávky DHA a EPA, ale stejně je konzumovat musí!)

Volte proto doplňky obsahující EPA a DHA (nejlépe i kyselinu olejovou) a velkým obloukem se vyhněte těm s ALA.

Špatný původ 

Dalším faktorem ovlivňujícím kvalitu produktu je původ jeho Omeg. Primárním zdrojem DHA a EPA v přírodě jsou mořské řasy a fytoplankton. Tím, že jsou tyto organismy většinou na začátku potravního řetězce, se tyto kyseliny hromadí téměř ve všech rybách moře (zejména v těch tučných). Jenže moře už není stejným ekosystémem, jakým bývalo před stovkami let. Činností člověka se v něm hromadí stále více jedovatých nebo závadných látek, počínaje mikroplasty a polychlorovanými bifenyly (PCB) přes dioxiny, pesticidy a insekticidy až k těžkým kovům. Všechny tyto látky jsou charakteristické tím, že se velmi pomalu (zda-li vůbec) rozkládají a většina z nich je rozpustná právě v tucích. Ryby, zejména ty dlouhožijící, na vrcholu potravinového řetězce, potom všechny tyto jedy kumulují. Empirickým pravidlem tedy bývá, že čím déle žijící rybu konzumujete, tím více těchto látek budete mít na talíři. 

Špatné zpracování 

Způsob zpracování a hlavně uchovávání je klíčové pro uchování blahodárných účinků Omeg. Totiž i při nejvyšší kvalitě vašeho oleje může přijít veškerá snaha na zmar, pokud takovýto produkt budete uchovávat v čirých lahvích a nedejbože ho při zpracování ještě na delší dobu vystavíte vzduchu nebo teplu.

  Čiré sklo totiž olej nijak neochrání před světlem, které citlivé omega mastné kyseliny rádo oxiduje a mění tak pro nás tolik vzácné látky na odpad, který naše tělo akorát zatíží. Vzdušný kyslík a teplo tyto procesy rovněž podporuje, proto je ideální vystavit olej při zpracování čerstvému vzduchu co nejméně, udržovat teplotu nízko a produkt pak uchovávat v lahvích z tmavého skla. Míru oxidacelze také snížit přidáním různých antioxidantů. Běžně se pro to využívají syntetické antioxidanty, u nás v Doplň se ale dáváme přednost stejně potentním přírodním fenolickým látkám, jako jsou například hydroxytyrosol a oleuropein obsažené v extra panenském olivovém oleji. Tyto látky totiž propůjčují olivovému oleji jeho trvanlivý charakter a díky nim budou nenasycené mastné kyseliny méně náchylné k oxidaci. Kromě toho mají tyto antioxidanty řadu blahodárných účinků na lidský organismus, jako například zvýšení autofágie (proces, kdy se tělo zbavuje špatně zbalených proteinů, jedovatých substancí a dalších nahromaděných látek v těle) a ochrana před syndromem ztučnělých jater.

Ať už se nakonec rozhodnete pro vyzkoušení Zinzino Balance test či ne, rozhodně si z tohoto článku odneste alespoň těchto pár jednoduchých zásad. 

ZINZINO BalanceOil+ s příchutí grepfruit, citrón a limetka
  1. Omega nenasycené mastné kyseliny ovlivňují nespočet drah a funkcí v našem těle. Z rovnice optimálního zdraví je nikdy nemůžeme vynechat. Pokud se budete přehnaně věnovat ostatním sférám zdraví na úkor balancu Omega-3 : Omega-6, nikdy nedosáhnete kýženého výsledku. V opačném případě se vaše snaha zůročí a při optimalizování poměru Omega-3 : Omega-6 pro vás bude budování zdraví mnohem snažší a efektivnější.
  2. Vyhněte se konzumaci velkých a dlouhožijících ryb (tuňák, mečoun, žralok,…). Jejich příležitostná konzumace vás neotráví, ale na vašem stálém jídelníčku udělají více škody než užitku. 
  3. Skoncujte s rostlinnými oleji jednou pro vždy. Rostlinné oleje obsahují enormní množství prozánětlivých Omega-6, ničí jejich balanc s Omega-3 a navíc se za vyšších teplot velmi rády rozkládají na nežádoucí sloučeniny. Vyměňte je za živočišné (nasycené) tuky, jako je přepuštěné máslo, sádlo a nebo lůj, které jsou mnohem stálejší při vysokých teplotách a obsahují navíc v tucích rozpustné vitaminy.
  4. Snažte se co nejvíce látek doplnit skrze stravu, a když už se uchýlíte k doplňkům stravy, řiďte se spíše heslem kvalita nad kvantitou než čím více, tím lépe. Takže raději vyhodně všechny syntetické multivitamíny, multiminerály a Omega komplexy za pár korun a investujte raději do pár kvalitních doplňků stravy.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů