Chřipková sezona, ta se mě netýká!!

Začínáte si všímat, jak už zase vaši kolegové z práce celý den pokašlávají a troubí do kapesníků se slovy “to je jen nějaká chřipička zase”? V dnešním článku si stručně vysvětlíme, proč se tomu tak děje, řekneme si jak můžete preventivně podpořit svou imunitu a s čím začít, když už na vás něco leze!

Proč jsme na podzim více nemocní?

Přibližně dvě třetiny všech “chřipek” v podzimním období způsobují koronaviry a rhinoviry. Ty vás sice málokdy ohrozí přímo na životě, zato vám ale mohou lehce zadělat na nepříjemných pár dní, někdy i týdnů. Navzdory mnoha mylným představám, chřipku nikdy nedostanete jen z toho že by vám byla zima a virus se ve vás nějakým zázrakem protstě objevil. Vždy se ním musíte buďto nakazit a nebo už jste ho v sobě měli, kdy jenom čekal na vhodnou chvíli se projevit. Podzimní změna počasí hraje těmto virům do karet, jelikož mají obecně raději chladnější, ale především sušší klima. Proto i přes zimu, kdy teploty klesají mnohem níže, ale zároveň je vyšší vlhkost vzduchu, vídáme chřipek mnohem méně. Dalším faktorem, který hraje při nejmenším stejnou roli, je narušení cirkadiánního (den/noc) a cirkanuálního (léto/zima) rytmu populace. Ten je způsoben převážně zkracováním dnů (méně světla), modrým světlem v noci a nerespektováním sezónních rytmů (konstantní teplota-nevystavování se chladu, přebytek sacharidů mimo sezónu,…).

To znamená, že ikdyž dbáte na své biorytmy, lidé okolo vás budou více nemocní. Na vaši imunitu tak z vnějšku bude vyvíjen mnohem větší tlak a proto je potřeba vědět, jak v tomto období svou imunitu maximálně podpořit!

CO DĚLAT PREVENTIVNĚ PRO PODPORU IMUNITY?

Základem správně fungujícího imunitního systému budou, jak už asi tušíte, kvalitní celistvá strava a kvalitní spánek. Správná strava vám nejenže dodá potřebné makro i mikroživiny, zároveň ale i eliminuje prozánětlivé látky provokující imunitu, kterých jsou ultra-zpracované potraviny plné. Spánek je zase klíčový pro modulaci a správnou aktivitu imunity, tato studie například ukazuje, že i při lehčím narušení spánku klesne počet NK buněk (z ang. Natural Killer, první obranná linie naší imunity) až o třetinu.

Mezi další věci, které doporučujeme zařadit, ale nemusí vás už hned napadnout, patří například :

Otužování/saunování

Vystavování se chladu podporuje zdraví mitochondrií a zvyšuje aktivitu imunitních buněk. S otužováním ale začněte postupně a netlačte příliš na pilu! 

U saunování je příjemným bonusem prohřátí a uvolnění těla a jeho svalů, což vám umožní tolerovat nižší teplotu při zchlazení. Zároveň dochází k tvorbě bílkovin tepelného šoku (heat-shock proteins), které působí příznivě na mozek a pomáhají prezervovat svalovou hmotu.

Pobyt v přírodě

Shinrin Yoku, stará japonská technika pro očistu ducha, označuje takzvané noření do přírody. To podporuje zdraví mitochondrií a tím i nepřímo naši imunitu. Dále působí pozitivně na naši psychiku a nervový systém. Přírodní vodní toky nebo vonné terpeny a silice z kůry a šišek stromů mají překvapivě také blahodárné účinky na naše tělo. Souhrn všech těchto účinků na naše tělo tvoří enormní “boost” pro naši imunitu.

Nemusíte se ale ihned stěhovat na osamělou chatu uprostřed hor, stačí si najít pár desítek minut každý týden a vytěžit z nich maximum. Když nemáte v dosahu “echt” přírodu, menší parčík nebo procházka podél řeky úplně stačí.

Dechová cvičení

Dechová cvičení jako například hyperventilace (kam patří i Wim Hoffova metoda) prokazatelně podporují vaši imunitu. Dají se přitom zařadit jako prevence, ale i při nastupujícím onemocnění.

Opět stačí jenom pár minut denně.

Podzimní jídla a nápoje

Konzumace sezónních potravin je velmi jednoduchou metodou, jak nám příroda zajistila příjem specifických živin v období, kdy je nejvíce potřebujeme. Pro podzim to znamená zaměřit se na látky podporující imunitu, jako je vitamin C, D3 a zinek. Mezi potraviny/pokrmy, které byste měli zařadit do svého jídelníčku patří :

  • Kysané zelí – nejlépe nesterilizované, vysoký obsah vitaminu C a probiotik
  • Vývary z masa a kostí – morek kostí je nutriční superpotravinou bohatou nejenom na zinek, pokročilí z vás mohou morek konzumovat přímo z kostí pečených v troubě.
  • Tučné ryby/tresčí játra – obsah v tuku rozpustném vitaminu D3 + omega 3 mastné kyseliny jako DHA a EPA
  • Dýňová polévka se špetkou chilly – prohřeje organismus a dodá mu potřebné minerály
  • Hlíva Ústřičná – vysoký obsah imunitu modulujících beta-glukanů

CO DĚLAT PŘI NASTUPUJÍCÍM/PROBÍHAJÍCÍM ONEMOCNĚNÍ?

Pro co možná nejrychlejší rekonvalescenci je vhodné zařadit několik níže zmíněných taktik. Není ovšem potřeba dělat všechny, nebo jich dělat na sílu co možná nejvíce. Hlavní je dopřát tělu klid a ->

Odpočinek 

 Při nastupujícím onemocnění je potřeba být sám k sobě upřímný a přiznat si, že si vaše tělo vyžádalo chvíli odpočinku. Nejčastější chybou je totiž to, že si lidé myslí, že i přes jejich nemoc mají povinnost pracovat. Ve finále tím průběh nemoci pouze zhorší, kvalita práce bude mizivá a budou se z toho dostávat týden místo pár dní. To znamená, že kvalitní spánek a odpočinek bez elektroniky by měl být vždy na prvním místě! 

  Mezi další efektivní taktiky pro rychlé a bezpečné zotavení patří :

  • Nesnižovat teplotu – naopak ji podpořit a vypotit se pod dekou s teplým čajem. Teplota je přirozeným obranným mechanismem našeho těla, jejím snižováním opět pouze oddalujeme naše uzdravení. Srážení je na místě až v případě, že by přetrvávala vysoká teplota (40 stupňů a výše) několik dní.
  • Doplnit potřebné živiny – suplementace vitaminem C (liposomální forma, Acerola, Camu Camu) zinkem (bisglycinát zinečnatý-vysoká vstřebatelnost a nedráždí žaludek) a vitaminem D3. Případně pokročilá suplementace by zahrnovala extrakt z houby ChagaKolostrum.
  • Čerstvý vzduch a slunce – podpora cirkadianního rytmu, lehký pohyb pro rozproudění lymfy  ,okysličení těla a ideálně uzemnění (kontakt nezakryté části pokožky se zemí). Lehká procházka 1x-2x denně úplně stačí, pokud to zdravotní stav umožňuje. Žádná posilovna ani intenzivní pohyb!
  • Zařadit potraviny podporující imunitu – vývary, česnek a cibule (TIP: česnek/cibuli nakrájejte a před tepelnou úpravou nechte 15 minut odležet-stabilizují se aktivní látky, nebo jezte syrové, což ale nebude tolerovat každý), čaje (zázvor, máta, Yerba, kopřiva nebo Lapacho), med (chrysin, polyfenoly) – samotný nebo do čaje, nikdy horkého!

Pamatujte, že ale průběh každého onemocnění je individuální a pokud u vás příznaky přetrvávají několik dní a nejeví známky zlepšení, neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů