Co je glykemický index?
Glykemický index je měřítko, které určuje, jak rychle se cukr z potravy vstřebává do krevního oběhu a zvyšuje hladinu krevního cukru. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (např. bílý chléb, sladké cereálie, cukr) se rychleji vstřebávají a zvyšují hladinu cukru v krvi, což může vést k pocitu hladu a přejídání se. Na druhé straně potraviny s nízkým glykemickým indexem se vstřebávají pomaleji a udržují hladinu cukru v krvi stabilní.
Jaké potraviny mají nízký glykemický index?
Potraviny s nízkým glykemickým indexem zahrnují:
Jak může konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní?
Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní a snížit pocit hladu tím, že se cukr z potravy vstřebává pomaleji. To znamená, že energie z těchto potravin je uvolňována postupně a tělo může lépe regulovat hladinu cukru v krvi.
Podle studie publikované v časopise The American Journal of Clinical Nutrition se ukázalo, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem snižuje hladinu inzulínu a glukózy v krvi a může pomoci s regulací hmotnosti a prevencí metabolických onemocnění, jako je diabetu typu 2.
Praktické tipy pro konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem
Pro studijní typy, máme podrobnější článek ZDE
Závěr
Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může pomoci udržet hladinu krevního cukru stabilní a snížit pocit hladu. Zahrnutí potravin s nízkým glykemickým indexem do vaší stravy může mít mnoho zdravotních výhod, včetně regulace hmotnosti a prevence metabolických onemocnění, jako je diabet typu 2. Pokud chcete snížit hlad a udržet si stabilní hladinu cukru v krvi, zkuste přidat do své stravy více celozrnných potravin, zeleniny, ovoce s nízkým obsahem cukru, ořechů a semen.